Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Purée z zielonego groszku

ZAKUPY na 4 porcje:

1 opakowanie mrożonego groszku
0,5 kg ziemniaków
2 szalotki
1 łyżka oliwy
garść świeżych listków mięty
łyżka masła
łyżka śmietany
sól, pieprz do smaku

 

 

 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać i ugotować,
  • Szalotki pokroić w drobną kostkę,
  • Do garnka wlać łyżkę oliwy, rozgrzać i wrzuć posiekaną szalotkę.
  • Gdy cebula się zeszkli dodać opakowanie groszku i wymieszać
  • Całość zalać wrzątkiem i gotować aż groszek zmięknie.
  • Groszek odcedzić, dodać dwa ziemniaki i listki mięty,
  • Przy pomocy blendera zmiksować wszystko na gładką masę,
  • Dodać masło, śmietanę i przyprawić do smaku
  • Podawać jako dodatek do mięs lub łososia.

comments
Facebook Social Comments