Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Udka pieczone z tymiankiem i czosnkiem

ZAKUPY na 4 porcje:

1 kg udek z kurczaka
pęczek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
papryka w proszku
łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku

pieczywo czosnkowe:
świeży tymianek
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
pół kostki masła
bagietka lub bułka


Przygotowanie:

  • Udka z kurczaka umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć namiar skóry, tak przygotowanego kurczaka wrzucić do formy do pieczenia
  • W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, góra dół, bez termo obiegu.
  • Udka kurczaka natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć papryką, solą oraz pieprzem. Obłożyć czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki oraz gałązkami świeżego tymianku.
  • Kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut
  • Masło wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Posmarować pieczywo i włożyć do piekarnika 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka.

comments
Facebook Social Comments