Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Kurczak z miodem i musztardą

ZAKUPY:

1 kg pałek z kurczaka,
2 łyżki miodu,
3 łyżki musztardy francuskiej,
2 łyżki musztardy dijon
kilka gałązek świeżego tymianku,
sól, pieprz do smaku
 

 

 

 

 

Przygotowanie:

  • Odciąć chrząstki z kurczaka i odsłonić kości – idzie całkiem łatwo oczywiście jeśli ktoś nie ma czasu lub ochoty to zostawia pałki w całości, to znacznie przyspieszy przygotowanie.
  • Dwie łyżki płynnego miodu wymieszać z trzema łyżkami musztardy francuskiej i z dwoma łyżkami musztardy dijon
  • Do powstałego sosu dodać listki świeżego tymianku (opcjonalnie, dodałem bo stał na parapecie jeśli go nie ma to nic się nie stanie)
  • Nagrzać piekarnik do 190°C
  • Wrzucić kurczaka do naczynia żaroodpornego i wymieszać z powstałym sosem
  • Piec w piekarniku, pierwsze 40 minut pod przykryciem, kolejne 20 bez do zrumienienia się pałek z kurczaka.



comments
Facebook Social Comments