Kurczak z miodem i musztardą
ZAKUPY:
1 kg pałek z kurczaka,
2 łyżki miodu,
3 łyżki musztardy francuskiej,
2 łyżki musztardy dijon
kilka gałązek świeżego tymianku,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Odciąć chrząstki z kurczaka i odsłonić kości – idzie całkiem łatwo oczywiście jeśli ktoś nie ma czasu lub ochoty to zostawia pałki w całości, to znacznie przyspieszy przygotowanie.
- Dwie łyżki płynnego miodu wymieszać z trzema łyżkami musztardy francuskiej i z dwoma łyżkami musztardy dijon
- Do powstałego sosu dodać listki świeżego tymianku (opcjonalnie, dodałem bo stał na parapecie jeśli go nie ma to nic się nie stanie)
- Nagrzać piekarnik do 190°C
- Wrzucić kurczaka do naczynia żaroodpornego i wymieszać z powstałym sosem
- Piec w piekarniku, pierwsze 40 minut pod przykryciem, kolejne 20 bez do zrumienienia się pałek z kurczaka.