Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Muszle z farszem z indyka i szpinaku w sosie pomidorowym

ZAKUPY na 4 porcje:

makaron Conchiglioni (duże muszle) – ok 20 sztuk
Nadzienie:
400 g piersi z indyka
150 g świeżego szpinaku
10 suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
Sos pomidorowy:
1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (wybrałem już pokrojone)
4 ząbki czosnku
łyżka oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano i suszonej bazylii
sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  • Pierś z indyka pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Po chwili dodać umyte i osuszone liście szpinaku – gdy zmiękną dodać suszone pomidory oraz drobniutko pokrojony czosnek – na koniec dodać 50 ml śmietany, zagotować i poczekać aż się zredukuje.
  • Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
  • W międzyczasie nagrzać piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Pomidory z puszki wlać do rondla zagotować, przeprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.
  • Gotowy sos pomidorowy wlać na dno foremek następnie ułożyć na nim nadziane muszle, skropić oliwą i zapiec 10 minut w piekarniku





comments
Facebook Social Comments