Muszle z farszem z indyka i szpinaku w sosie pomidorowym
ZAKUPY na 4 porcje:
makaron Conchiglioni (duże muszle) – ok 20 sztuk
Nadzienie:
400 g piersi z indyka
150 g świeżego szpinaku
10 suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
Sos pomidorowy:
1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (wybrałem już pokrojone)
4 ząbki czosnku
łyżka oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano i suszonej bazylii
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Pierś z indyka pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Po chwili dodać umyte i osuszone liście szpinaku – gdy zmiękną dodać suszone pomidory oraz drobniutko pokrojony czosnek – na koniec dodać 50 ml śmietany, zagotować i poczekać aż się zredukuje.
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Pomidory z puszki wlać do rondla zagotować, przeprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.
- Gotowy sos pomidorowy wlać na dno foremek następnie ułożyć na nim nadziane muszle, skropić oliwą i zapiec 10 minut w piekarniku