Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Gulasz z jelenia

ZAKUPY (4 osoby):

600 g mięsa z jelenia na gulasz
400 ml ciemnego piwa (wybrałem Połczyńskie czarne)
200 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku natka pietruszki
7 suszonych owoców jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
garść suszonych grzybów
2 ogórki kiszone
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju + do smażenia

Przygotowanie:

  • Łopatkę z jelenia myjemy oczyszczamy z błon  i tniemy w kostkę, mieszamy z łyżeczką octu i łyżką oleju
  • Przyprawy miażdżymy  i mieszamy w moździerzu, przyprawiamy mięso i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • Kroimy cebulę i pieczarki w plasterki , odstawiamy na bok
  • Na patelni rozgrzewamy olej i  przez 5 minut smażymy na nim mięso po chwili dodajemy cebulę , gdy się zeszkli wrzucamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • Patelnię zalewamy piwem, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, całość przelewamy do garnka i dorzucamy suszone grzyby.
  • Przykrywamy i gotujemy w szybkowarze przez 40 minut, po otwarciu szybkowaru dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i gotujemy jeszcze 10 minut, do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
  • Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy z plackami ziemniaczanymi upieczonymi w piekarniku







 

comments
Facebook Social Comments