Karczek z papryką i cebulą
ZAKUPY:
2 kg karkówki
2 czerwone papryki
2 czerwone cebule
przyprawy do marynaty
2 łyżki cukru,
łyżka octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE:
- Karczek rozkroić wzdłuż tak jak na zdjęciu
- Paprykę upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C aż skórka będzie brązowa - wtedy łatwo odchodzi od papryki
- Cebulę skarmelizować: pokroić w talarki i podsmażyć na patelni aż się zeszkli, po chwili posypać cukrem i podlać łyżką octu balsamicznego i poczekać aż sos się zredukuje.
- Wymieszać przyprawy ze zdjęcia poniżej (sos rege rege, łyżkę oleju, suszony tymianek, paprykę słodką, przyprawę do wieprzowiny i grill klasyczny)
- Natrzeć mięso marynatą, obłożyć cebulą i papryką
- Zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami,
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez półtorej godziny
- Podawać na panczkraucie czyli kapuście wymieszanej z ziemniakami puree