Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Kieszonki ze schabu pod beszamelem

Zakupy:

1,5 kg schabu bez kości
500 g pieczarek
mozzarella
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
300 ml śmietanki 30%
odrobina tartego żółtego sera

 

 




Przygotowanie:

  • Schab pokroić w cienkie plastry, takie aby dało się w nich ponacinać kieszonki jak na zdjęciach poniżej.
  • Schab przyprawić przyprawą do wieprzowiny
  • Połowę pieczarek pokroić w grube plastry i przesmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu
  • Kieszonki wypełnić pieczarkami i plastrem mozzarelli, następnie spiąć wykałaczkami
  • Beszamel: z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić gorącym mlekiem, uważać żeby nie zrobiły się grudki, dodać śmietanę 30, starty ser i pieczarki
  • Wstawić piekarnik na 160 stopni C,
  • Schab obsmażyć na złoty kolor z każdej ze stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego
  • Całość oblać sosem beszamelowy, zapiekać w piekarniku przez 30 minut






comments
Facebook Social Comments