Tagliatelle z wędzonym łososiem
ZAKUPY:
Makaron tagliatelle alla zucca 250 g, może być zwykły tagliatelle lub spaghetti
200 g łososia w plasterkach wędzonego na zimno
250 ml śmietanki 30%
Pęczek natki pietruszki
Ser manchego, może być inny np. kozi lub feta
1 łyżka masła
Garść rukoli
Pół cebuli lub jedna mała
Sól i pieprz cytrynowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Wstawić wodę na makaron, ugotować według czasu podanego na opakowaniu
- Łososia pokroić w paski
- Ser pokroić w drobną kostkę
- Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę połówkę cebuli
- Po chwili dodać łososia, przesmażyć aż zmieni kolor na jasnoróżowy i zalać śmietaną
- Gdy sos się zredukuje dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, przyprawić do smaku pieprzem cytrynowym i solą
- Makaron odcedzić, wymieszać z sosem, dodać rukolę i ser, całość delikatnie wymieszać i gotowe.