Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Klopsiki z Maroka

ZAKUPY:

500 g mięsa mielonego - idealnie gdy będzie to jagnięcina lub wołowina, ja w lodówce miałem mielone z łopatki wieprzowej
1 cebula
2 łyżki pasty "RAS EL HANOUT" - można kupić mieszankę przypraw o tej samej nazwie lub użyć osobno jej składników:
Curry, kolendra, kumin, papryka, sól, pieprz, ziele angielskie, cynamon, czosnek w proszku, kardamon, imbir, chili
3/4 szklanki kaszy kuskus
świeża kolendra
świeże pomidory
Pomidory z puszki lub passata
czosnek
łyżka oliwy

 

PRZYGOTOWANIE:

  • Drobno posiekać cebulę i kolendrę
  • Do zmielonego mięsa dodać posiekaną cebulę, kolendrę oraz dwie łyżki pasty "RAS EL HANOUT" lub mieszanki przypraw.
  • Mięso wyrobić i  uformować z niego małe kulki
  • Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć klopsiki aż się zrumienią.
  • Pomidory z puszki przetrzeć przez sito lub użyć passaty, podgrzać w garnku i wymieszać z 1 łyżką pasty "RAS EL HANOUT" lub mieszanką przypraw.
  • Powstały sos dodać do klopsików, trzymać na małym ogniu przez 20 minut aż sos zgęstnieje
  • Kaszę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać ze świeżą kolendrą i łyżką oliwy
  • Podawać z salsą ze świeżych pomidorów (drobno pokrojonych, wymieszanych ze świeżo startym czosnkiem, świeżym pieprzem i oliwą).






comments
Facebook Social Comments