Spaghetti carbonara
ZAKUPY:
400 g makaronu spaghetti
150 g wędzonego boczku
200 ml śmietany 30%
3 żółtka
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano
Pieprz i sól do smaku
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- W osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti (al dente) i odcedzić.
- W międzyczasie pokroić boczek w drobne paski, drobno posiekać natkę pietruszki i czosnek.
- Pokroić w drobną kostkę połowę cebuli
- Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć ser
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy przez około dwie minuty aż się zrumieni, po tym czasie odkładamy go na bok.
- Na patelnię po boczku wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli, pod koniec smażenia wrzucamy czosnek - trzeba uważać żeby się nie przypalił
- Sparzyć jajka wrzątkiem i oddzielić żółtka
- Żółtka wymieszać ze śmietaną, boczkiem, serem i natką pietruszki, całość wlać na patelnię z cebulą i czosnkiem (zmniejszyć ogień, żeby jajka się nie ścięły)
- Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.