Chrupiący dorsz z frytkami z warzyw
ZAKUPY:
1 kg pietruszki
1/2 selera
500 g filetów z dorsza
szklanka bułki tartej
natka pietruszki
słodka papryka
oliwa czosnkowa
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Warzywa pokroić w słupki w kształcie frytek, wymieszać z oliwą i słodką papryką.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra/dół)
- Zmiksować natkę pietruszki z odrobiną oliwy, powstałą masę dokładnie wymieszać z bułką tartą i doprawić do smaku
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć warzywne frytki i wstawić do piekarnika.
- Kawałki dorsza przyprawić solą i pieprzem i obtoczyć w bułce tartej
- Po 5 minutach przemieszać frytki i zrobić miejsce na obtoczone w bułce kawałki dorsza.
- Piec kolejne 15 minut i gotowe.