Kofte na puree z kalafiora
ZAKUPY:
1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka ziół dalmatyńskich
1 łyżeczka przyprawy o mięsa mielonego lub do gyrosu
1 kalafior
4 ziemniaki
gałka muszkatołowa
2 łyżki śmietany
1 łyżka masła
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Drobno posiekać cebulę, czosnek i natkę pietruszki.
- Drewniane patyczki do szaszłyków zalać wodą i odstawić na bok.
- Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek, natkę oraz przyprawy.
- Całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki na pół godziny.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne wałki i wbijamy na patyczki do szaszłyków.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (góra/dół)
- Szaszłyki układamy na patelni grillowej i smażymy do zrumienienia z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika na 20 minut
- W międzyczasie gotujemy kalafior i ziemniaki, gdy będą miękkie tłuczemy je na puree, mieszamy ze śmietaną, masłem, doprawiamy gałką muszkatołową, sola i pieprzem