Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Gulasz wieprzowy z plackami rosti

ZAKUPY:

Łopatka wieprzowa 500 g
Puszka pomidorów
Cebula
1 łyżka mąki
Olej roslinny
3 ząbki czosnku
1 szklanka wody
słodka papryka w proszku
mieszanka ziół dalmatyńskich
sól o świeżo mielony pieprz
natka pietruszki


 

PRZYGOTOWANIE:

  • Mieso kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem, solą i odstawiamy na 30 minut do lodówki
  • Po tym czasie oprószamy mięso mąką i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy aż się zrumieni
  • Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Po chwili dodajemy pomidory z puszki i zalewamy wszysko szklanką wody.
  • Całość mieszamy i dusimy przez około godzinę, w trakcie duszenia doprawiamy do smaku pieprzem, solą i słodką papryką
  • Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
  • Podajemy z plackami ziemniaczanymi i łyżką śmietany




 

comments
Facebook Social Comments