Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Makaron z indykiem i gorgonzolą

Zakupy:

300 g filetu z indyka
250 g pieczarek
150 g sera gorgonzola
1 cebula
200 ml śmietany 30%
50 ml białego wina
łyżka oliwy
natka pietruszki
makaron spaghetti
sól i pieprz do smaku
przyprawa do dań z makaronu
2 ząbki czosnku
opcja: tarty parmezan do posypania

 

Przygotowanie:

- Drobno siekamy cebulę, pieczarki kroimy w cienkie pół plasterki, a indyka i ser gorgonzola w kostkę
- Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i chwilę smażymy aż się zeszkli, dodajemy indyka, a po trzech minutach pieczarki.
- doprawiamy solą pieprzem i przyprawą do dań z makaronu, przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku i dodajemy do sosu
- Całość podlewamy białym winem i chwilę dusimy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę, a jak się rozpuści wlewamy śmietanę i czekamy aż całość zgęstnieje
- Siekamy drobno natkę pietruszki i dodajemy do sosu
- mieszamy z makaronem, posypujemy parmezanem i gotowe.








comments
Facebook Social Comments