Roladki z łososiem
ZAKUPY:
300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
3 jajka
ok. 100-150 g wędzonego łososia w plastrach
200 g kremowego serka
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanego koperku
garść kaparów
sól i pieprz
łyżka masła (do smażenia)
Przygotowanie:
- Na patelni roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmażyć, następnie wrzucić zamrożony szpinak.
- Smażyć szpinak, aż odparuje z niego większość wody, doprawić solą i pieprzemi ostudzić.
- Do szpinaku dodać 3 żółtka, białka ubić na sztywno i całość delikatnie wymieszać
- Powstałą masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C
- Piec przez 15 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- W tym czasie posiekać kapary oraz koperek i wymieczać z kremowym serkiem, całość przyprawić sola i pieprzem
- Na cieście szpinakowym rozsmarować masę serową i na niej rozłożyć łososia
- Złapać za dłuższy bok i zwinąć w roladę, zawinąć szczelnie folią spożywczą
- Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
- Roladę pokroić w centymetrowe paski i gotowe.