Tarta z buraczkami i serem kozim
ZAKUPY:
500 g buraków (kupiłem już upieczone i obrane)
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g sera koziego
2 jajka
150 ml śmietany 30%
garść orzechów włoskich
sól, pieprz, tymianek
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto rozłożyć na blaszce, zawinąć nadmiar ciasta na bokach
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 10 minut - najlepiej na środek wyłożyć folię aluminiową i obciążyć np. suchą fasolą lub ciecierzycą
(ja niestety o tym zapomniałem i zorientowałem się jak ciasto wyrosło na jakieś 15 cm, ale nie ma co się przejmować przebiłem je i opadło) - Jajka rozbełtać ze śmietaną i przyprawami
- Powstałą masę wylać na ciasto, trzeba uważać żeby się nie przelało
- Buraczki pocięte w dwu milimetrowe paski wyłożyć na ciasto,
- Na wierzch dodać kozi ser pocięty w plastry
- Całość posypać orzechami i tymiankiem
- Zapiekać w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.