Rolada z ciasta francuskiego z brokułami i kurczakiem
ZAKUPY:
Opakowanie ciasta francuskiego
1 brokuł
500 g piersi z kurczaka
1 mozzarella lub żółty ser
przyprawa do kurczaka
natka pietruszki
słodka papryka w proszku
sól, pieprz do smaku
1 żółtko
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
- Myjemy brokuł i dzielimy na różyczki, wstawiamy wodę i gotujemy go na parze ok 8 minut, ma być lekko twardy.
- Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy odrobiną przyprawy do kurczaka (akurat miałem gotową z Prymatu) słodką papryką oraz solą i pieprzem
- Wrzucamy sporą łyżkę masła na patelnie i klarujemy (zbieramy pianę :-))następnie smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor
- Myjemy natkę pietruszki, drobno siekamy i wrzucamy na patelnię pod koniec smażenia kurczaka
- Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, zaznaczamy sobie delikatnie linie które podzielą je wzdłuż na 3 części, dwie skrajne tniemy na cienkie paski
- Na środkowej części układamy kurczaka i brokuły i posypujemy startym serem.
- Zakładamy brzegi ciasta do środka i obkładamy całość powstałymi paskami - raz z jednej raz z drugiej strony.
- Tak powstałą roladę smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut, góra/dół, 200 stopni C.
- Można podawać na zimno i na gorąco, z różnymi sosami lub solo.