Bułeczki ze szpinakiem
Zakupy:
2 paczki mrożonego szpinaku (brykiet)
pół słoika suszonych pomidorów
2 szalotki
400 g pieczarek
14 kajzerek lub innych małych bułek
łyżka oliwy
mozzarella
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
chilli - jeśli nie planujemy dzieci na imprezie
Przygotowanie:
- Rozmrozić szpinak i odcisnąć nadmiar wody
- Szalotki pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie, w między czasie drobniutko posiekać czosnek lub przecisnąć go przez praskę i dodać do cebuli
- Umyć pieczarki i pokroić w plasterki
- Pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię i smażymy, jeśli puściły dużo wody to ją odlewamy
- Gdy pieczarki się lekko zarumienią dodajemy szpinak i pokrojone w kostkę suszone pomidory.
- Całość smażymy ok 5 minut i doprawiamy do smaku
- W międzyczasie wykrajamy bułki i tworzymy kieszonki na farsz.
- Tak przygotowane bułki faszerujemy, a na wierzch dajemy mozzarellę
- Bułki wstawiamy do piekarnika 200 stopni C (góra + termo obieg) pieczemy aż ser się zarumieni.