Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Ciastka z porem i pieczarkami

Zakupy:

Ciasto francuskie
1 por
30 dkg pieczarek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
1 żółtko
Mozzarella

 

 


Przygotowanie:

  • Pieczarki kroimy w plasterki, pora kroimy wzdłuż na pół i potem kroimy w plasterki, to samo robimy z szalotką
  • Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę
  • Na rozgrzanym maśle smażymy pieczarki, po chwili dodajemy por i szalotki i wszystko dokładnie mieszamy
  • Po chwili dodajemy czosnek
  • Z ciasta francuskiego wykrawamy krążki, w połowie z nich wycinynamy wewnątrz otwór (mniejszą szklanką lub kieliszkiem)
  • Całe krążki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i kładziemy na nich wcześniej wycięte obręcze - Następnym razem wybiorę kwadraty lub prostokąty, będzie mniej strat ciasta
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (góra/dół bez termo obiegu)
  • Foremki z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy farszem
  • Pieczemy przez 10 minut, po tym czasie posypujemy ciastka startą mozzarellą i pieczemy kolejne 5 minut, aż ciastka się zrumienią.





comments
Facebook Social Comments