Bawarska sałatka ziemniaczana
ZAKUPY:
1,5kg ziemniaków sałatkowych,
duży słoik ogórków konserwowych,
6 szalotek,
cebula dymka,
szczypiorek,
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy
3 łyżki majonezu
100ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki sałatkowe umyć i przekroić na połówki
- Ziemniaki ugotować tak aby były miękkie ale nie rozpadające się
- Pokroić ogórki i szalotkę
- Posiekać szczypiorek
- Wymieszać ogórki, dymkę i szalotkę (taką wersję po przyprawieniu i dodaniu oliwy również można podać jako dodatek do różnych potraw)
- Ziemniaki ostudzić i pokroić w talarki,
- Wymieszać jogurt, musztardę i majonez
- Wymieszać wszystkie składniki i przyprawić do smaku
- Podawać do potraw z grilla