Kruche ciasto z rabarbarem
ZAKUPY:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
Farsz:
1 kg rabarbaru
cukier wanilinowy
łyżka masła
1 słoik konfitury jeżynowej
2 łyżki cukru
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Kruche ciasto:
- Przesianą przez sito mąkę, pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki zagniatamy na kruche ciasto
- Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut lub więcej
- Po tym czasie trzeba rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia (łatwiej się przekłada do formy)
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, spód nakłóć widelcem.
Farsz:
- Rabarbar umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do garnka na rozgrzane masło (1 łyżka masła)
- Posypać cukrem i wymieszać, dodać konfiturę i dusić, aż rabarbar zmięknie ale się nie rozpadnie
- Po tym czasie odcedzić rabarbar, odlany sos zagotować i zredukować w osobnym garnku,
- Gdy będzie gęsty delikatnie wymieszać go z rabarbarem.
Kruszonka:
- Wszystkie składniki zagniatamy w drobne grudki
Na rozłożone na blaszce ciasto wykładamy farsz i posypujemy go kruszonką
Pieczemy w piekarniku 60 minut, góra/dół, 190 stopni C