Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Kruche ciasto z rabarbarem

ZAKUPY:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
Farsz:
1 kg rabarbaru
cukier wanilinowy
łyżka masła
1 słoik konfitury jeżynowej
2 łyżki cukru
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Kruche ciasto:

  • Przesianą przez sito mąkę, pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki zagniatamy na kruche ciasto
  • Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut lub więcej
  • Po tym czasie trzeba rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia (łatwiej się przekłada do formy)
  • Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, spód nakłóć widelcem.

Farsz:

  • Rabarbar umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do garnka na rozgrzane masło (1 łyżka masła)
  • Posypać cukrem i wymieszać, dodać konfiturę i dusić, aż rabarbar zmięknie ale się nie rozpadnie
  • Po tym czasie odcedzić rabarbar, odlany sos zagotować i zredukować w osobnym garnku,
  • Gdy będzie gęsty delikatnie wymieszać go z rabarbarem.

Kruszonka:

  • Wszystkie składniki zagniatamy w drobne grudki

Na rozłożone na blaszce ciasto wykładamy farsz i posypujemy go kruszonką
Pieczemy w piekarniku 60 minut, góra/dół, 190 stopni C






comments
Facebook Social Comments