Tarta serowa z malinami
ZAKUPY:
Paczka herbatników wielozbożowych
150 g masła
500g serka mascarpone
5 żółtek
300 g świeżych malin
konfitura malinowa
50 g cukru - lub więcej według uznania
1 opakowanie cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE:
- Herbatniki rozdrabniamy w blenderze i mieszamy z roztopionym masłem
- Formę do tarty smarujemy masłem i wsypujemy powstałą masę, formujemy kształt tarty razem z brzegami i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C
- Żółtka miksujemy z cukrem i na kogel-mogel
- Ubijamy chwilę dwa serki mascarpone i mieszamy ze zmiksowanymi żółtkami i cukrem
- Masę przekładamy no formy, na górę nakładamy konfiturę malinową i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni
- Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut,
- Gdy chwilę przestygnie wciskamy na górę świeże maliny i gotowe