Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Ciasteczka dla Świętego Mikołaja

ZAKUPY:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru brązowego lub białego
1 jajko
2 żółtka
białko jajka
3/4 kostki masła
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kolorowe posypki do przybrania
lukier czekoladowy
2 łyżki cukru pudru na biały lukier

 


PRZYGOTOWANIE:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajko, żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier wanilinowy i łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek
  • Z tak przygotowanego ciasta wycinamy foremkami różne kształty i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia,
  • Ciastka smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (góra/dół)
  • Gdy ciastka wystygna dekorujemy według uznania, smaryrujemy lukrem raz białym (z cukru pudru wymieszanego z wodą) lub czekoladowym
  • Na lukier nakładamy kolorowe posypki.






 

comments
Facebook Social Comments