Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
ZAKUPY:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru brązowego lub białego
1 jajko
2 żółtka
białko jajka
3/4 kostki masła
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kolorowe posypki do przybrania
lukier czekoladowy
2 łyżki cukru pudru na biały lukier
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajko, żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier wanilinowy i łyżeczkę proszku do pieczenia
- Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek
- Z tak przygotowanego ciasta wycinamy foremkami różne kształty i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia,
- Ciastka smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (góra/dół)
- Gdy ciastka wystygna dekorujemy według uznania, smaryrujemy lukrem raz białym (z cukru pudru wymieszanego z wodą) lub czekoladowym
- Na lukier nakładamy kolorowe posypki.