Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Żeberka pieczone

Zakupy:

1,5 kg  żeberek
słodka papryka
5 ząbków czosnku
przyprawa do żeberek z grilla
sól
3 łyżki oleju
2 łyżki miodu


 


 

Przygotowanie:

- Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, słodką papryką i odrobiną soli
- Żeberka pociąć na mniejsze paski, zamarynować i odstawić do lodówki na dwie godziny lub całą noc
- Nagrzać piekarnik do 200 st. C (góra dół), żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody (kilka łyżek) i wstawić do piekarnika na półtorej godziny
- Po tym czasie odlać powstały sos i wymieszać go z miodem, polać nim żeberka,
- Odkryte naczynie wstawić na ok 15 minut do piekarnika aż żeberka się zarumienią
- Podawać z frytkami i sosem tzatziki.

 

 

  • IMG4975
  • IMG4968
  • IMG4978
  • IMG4980