Żeberka pieczone
Zakupy:
1,5 kg żeberek
słodka papryka
5 ząbków czosnku
przyprawa do żeberek z grilla
sól
3 łyżki oleju
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, słodką papryką i odrobiną soli
- Żeberka pociąć na mniejsze paski, zamarynować i odstawić do lodówki na dwie godziny lub całą noc
- Nagrzać piekarnik do 200 st. C (góra dół), żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody (kilka łyżek) i wstawić do piekarnika na półtorej godziny
- Po tym czasie odlać powstały sos i wymieszać go z miodem, polać nim żeberka,
- Odkryte naczynie wstawić na ok 15 minut do piekarnika aż żeberka się zarumienią
- Podawać z frytkami i sosem tzatziki.