Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Kurczak słodko kwaśny z makaronem ryżowym

ZAKUPY (3 osoby):

500 g piersi z kurczaka
1 opakowanie makaronu ryżowego
200 g małych słodkich papryczek
1 czerwona cebula
200 g brokułu
3 ząbki czosnku
1 mały kawałek imbiru
1 papryczka chili
1 pęczek cebuli dymki
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
4 limonki
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej 

PRZYGOTOWANIE

  • Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon  i tniemy w kostkę, przyprawiamy solą i mieszamy z łyżką mąki.
  • Kroimy cebulę w dużą kostkę, a brokuł i paprykę w dość grube plasterki, odstawiamy na bok
  • Papryczkę chili, czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę
  • W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, gdy będzie miękki odcedzamy go,  przelewamy wodą i odstawiamy na bok.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i przez 1 minutę smażymy na nim cebulę, po tym czasie dodajemy mięso z kurczaka czosnek i imbir i smażymy przez kolejne 5 minut
  • Po chwili dodajemy paprykę słodką i chili oraz brokuł, całość smażymy mieszając od czasu do czasu żeby nic się nie przypaliło
  • Z limonek wyciskamy sok, mieszamy go z cukrem trzcinowym i wlewamy go na patelnię, smażymy aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy sos sojowy i wrzucamy makaron ryżowy
  • Na koniec kroimy dymkę w drobne kawałki i wrzucamy do makaronu z sosem - dokładnie mieszamy i gotowe.