Jajka w mundurkach w szynce szwarcwaldzkiej
Zakupy (2 porcje):
2 jajka L
4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżki oliwy czosnkowej lub zwykłej
2 kromki chleba lub tosty
mix sałat z rukolą
1 łyżka białego octu winnego
masło
sól,pieprz
Przygotowanie:
• W dużym garnku zagotować wodę, dolać ocet winny i zmniejszyć ogień,
• Sałatę porwać na mniejsze kawałki, wymieszać z oliwą czosnkową i doprawić do smaku
• Jajko rozbić do filiżanki, zamieszać energicznie wodę i wprawić ją w wir,
• Na środek delikatnie ale zdecydowanym ruchem wlewamy jajko.
• Jeśli białko odstaje trzeba je zgarnąć łyżką w kierunku żółtka i nadać owalny kształt.
• Gotować aż białko się zetnie (3 min)
• W tym czasie zrobić grzanki i posmarować je masłem
• Przygotować plasterki szynki składając je na krzyż
• Delikatnie wyjąć jajko łyżką cedzakową, odsączyć i zawinąć w szynkę
• Na grzance ułożyć sałatę, a na górze ubrane w szynkę jajko
• Całość delikatnie skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem