Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Domowa biała kiełbasa

Zakupy:

0,75 kg szynki
0,75 kg łopatki
0,5 kg boczku
0,5 kg podgardla
0,5 kg udźca wołowego
0,5 litra wody
ziele angielskie
czarny pieprz
pieprz ziołowy
sól do smaku
liść laurowy
majeranek
4 ząbki czosnku
jelita wieprzowe


Przygotowanie:

- Mięso pokroić na mniejsze kawałki, osobno łopatkę, karczek i udziec oraz osobno boczek i podgardle
- Przyprawy zmiksować (ja użyłem blendera)
- Mięso przyprawić i posegregowane odłożyć do lodówki na noc lub kilka godzin
- Naturalne jelita przepłukać dokładnie z soli i namoczyć w letniej wodzie przez około godzinę
- Boczek i podgardle zmielić na małych oczkach, a łopatkę, karczek i udziec na dużych
- Mięso wymieszać i doprawić do smaku, powoli dolewać zimną wodę aż mięso ją wchłonie
- Nałożyć końcówkę do nadziewania na maszynkę i wycisnąć przez nią trochę mięsa aby delikatnie wyszło z maszynki, usunąć powietrze, a końcówkę jelit zawinąć na supeł.
- Włączyć maszynkę i powoli nadziewać kiełbasę, co chwilę skręcając osłonki tworząc kiełbaski, nie nadziewać za ścisło, uważać żeby w kiełbaskach nie zostało powietrze.
- Kiełbaski sparzyć wkładając do prawie wrzącej wody, zostawić je w wodzie na 30 minut.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

comments
Facebook Social Comments