Eintopf z soczewicą
ZAKUPY:
2 duże ziemniaki
Szynka brandenburska, lub chudy wędzony boczek
3 surowe kiełbasy pieprzowe
2 marchewki
30 dkg zielonej soczewicy
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szynkę podwędzaną lub boczek pokroić w cienkie plastry i przesmażyć w garnku
- Pokroić w drobną kostkę jedną cebulę i wrzucić do garnka, smażyć aż szynka i cebula się zrumienią,
- Ziemniaki pokroić w małą kostkę a marchewki w słupki (tak jak na zdjęciu)
- Pokrojone warzywa wrzucić do garnka i razem przesmażyć.
- Umyć na sicie zieloną soczewicę, odsączyć, wrzucić do garnka i wymieszać z resztą składników.
- Całość zalać wodą, dodać surowe kiełbasy.
- Gotować aż warzywa i soczewica będą miękkie,
- W międzyczasie pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem
- Przed podaniem dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki.