Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Eintopf z soczewicą

ZAKUPY:

2 duże ziemniaki
Szynka brandenburska, lub chudy wędzony boczek
3 surowe kiełbasy pieprzowe
2 marchewki
30 dkg zielonej soczewicy
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz do smaku

 

 

 

 

Przygotowanie:

  • Szynkę podwędzaną lub boczek pokroić w cienkie plastry i przesmażyć w garnku
  • Pokroić w drobną kostkę jedną cebulę i wrzucić do garnka, smażyć aż szynka i cebula się zrumienią,
  • Ziemniaki pokroić w małą kostkę a marchewki w słupki (tak jak na zdjęciu)
  • Pokrojone warzywa wrzucić do garnka i razem przesmażyć.
  • Umyć na sicie zieloną soczewicę, odsączyć, wrzucić do garnka i wymieszać z resztą składników.
  • Całość zalać wodą, dodać surowe kiełbasy.
  • Gotować aż warzywa i soczewica będą miękkie,
  • W międzyczasie pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem
  • Przed podaniem dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki.


text

                     

comments
Facebook Social Comments