Krem z pora z wędzonym łososiem
Zakupy:
włoszczyzna na bulion
2 średnie pory
4 ząbki czosnku,
2 szalotki,
2 ziemniaki
3 łyżki oliwy,
śmietana 30%,
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
łosoś wędzony z kawałkami pieprzu
Przygotowanie:
- Pora umyć, pokroić w krążki, szalotki pokroić w drobną kostkę
- Ziemniaki i warzywa obrać, umyć i pokroić
- W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pora i szalotkę, po chwili dorzucić resztę warzyw i przesmażyć jakieś 5 minut
- Po tym czasie zalać całość wodą i gotować do miękkości
- W międzyczasie zetrzeć gałkę muszkatołową i rozdrobnić łososia na mniejsze kawałki
- Gdy warzywa będą miękkie zupę zmiksować na krem blenderem, doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem
- Krem podawać polany łyżką śmietany i posypany kawałkami łososia.