Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Krem z pora z wędzonym łososiem

Zakupy:

włoszczyzna na bulion
2 średnie pory
4 ząbki czosnku,
2 szalotki,
2 ziemniaki
3 łyżki oliwy,
śmietana 30%,
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
łosoś wędzony z kawałkami pieprzu

 

Przygotowanie:

- Pora umyć, pokroić w krążki, szalotki pokroić w drobną kostkę
- Ziemniaki i warzywa obrać, umyć i pokroić
- W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pora i szalotkę, po chwili dorzucić resztę warzyw i przesmażyć jakieś 5 minut
- Po tym czasie zalać całość wodą i gotować do miękkości
- W międzyczasie zetrzeć gałkę muszkatołową i rozdrobnić łososia na mniejsze kawałki
- Gdy warzywa będą miękkie zupę zmiksować na krem blenderem, doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem
- Krem podawać polany łyżką śmietany i posypany kawałkami łososia.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

comments
Facebook Social Comments