Tarta z indykiem i pieczarkami
Zakupy:
• 250 g mąki pszennej
• 150 g zimnego masła
• 1 łyżka zimnej wody
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
• 300 g piersi z indyka
• 400 g pieczarek
• 1 cebula
• 200 ml śmietany 30 %
• 1 jajko
• 100 g sera typu parmezan
• suszone oregano,
• świeże zioła, tymianek, oregano
• sól, pieprz do smaku
• oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
• Przesianą przez sito mąkę, pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki zagniatamy na kruche ciasto
• Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut lub więcej
• Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia (łatwiej się przekłada do formy)
• Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, spód nakłóć widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut
• Po tym czasie położyć na ciasto folię aluminiową i obciążyć ją ryżem/fasolą/ciecierzycą (czymkolwiek żeby ciasto nie wyrosło) wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 190°C na 12 minut.
Farsz:
• Indyka i pieczarki pokroić w małe kawałki, przyprawić solą i pieprzem
• Przesmażyć na oliwie, posypać suszonym oregano,
• Na upieczone pieczarki i indyka
• Śmietanę, jajko i ser zmiksować blenderem na gładką masę i polać nią tartę, posypać świeżymi ziołami
• Zapiekać w piekarniku nastawionym na 190 stopni C przez 20 min