Karczek pieczony z pieczarkami i serem
ZAKUPY (4 porcje):
40 dkg pieczarek
4 plastry karczku wieprzowego
15 dkg żółtego sera
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać
- Rozbić karkówkę w półcentymetrowe plastry, oprószyć je solą i pieprzem,
- Piekarnik rozgrzać do 180°C,
- Na blachę położyć papier do pieczenia i rozłożyć na nim plastry karczku,
- Karkówkę obłożyć przesmażonymi pieczarkami,
- Zetrzeć żółty ser i posypać nim karkówkę z pieczarkami
- Majonez wymieszać ze śmietaną i taką mieszanką skropić każdą karkówkę,
- Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35 minut