Szaszłyki z łososia i pora
ZAKUPY:
600 g łososia
1 por
4 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
1 łyżka wiśniówki
1 łyżeczka pasty czosnkowej
sól, pieprz
Na placki z cukinii:
1 cukinia
1 marchewka
1 łyżeczka sosu sojowego
2-3 łyżki mąki
1 małe jajko
Przygotowanie:
- Łososia oddzielić od skóry, usunąć ości, pociąć w dużą kostkę.
- Pora pokroić na kawałki tej samej wielkości co łosoś,
- Nadziać na przemian na drewniane patyczki do szaszłyków.
- Do małego garnka wlać sos sojowy, sos rybny, wiśniówkę, pastę czosnkową i cukier trzcinowy,
- Zagotować i poczekać aż sos się zredukuje, szaszłyki dokładnie posmarować powstałym sosem.
- W międzyczasie zetrzeć na tarce cukinię i marchewkę, dodać sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Masę wymieszać z mąką i smażyć na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku na papierze do pieczenia.
- Na rozgrzaną patelnię grillową położyć szaszłyki i smażyć do zrumienienia na każdej ze stron.
- Placki osączyć na ręczniku papierowym, podawać z gorącymi szaszłykami.