Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
ZAKUPY na 4 porcje:
Makaron – nazwy nie znam, kupiłem go w Chorwacji bo spodobał mi się jego kształt, myślę że kokardki też będą OK,
400 g świeżego szpinaku
10 suszonych pomidorów
3 szalotki
łyżka oliwy
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szalotki pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie, na patelnię wrzucić świeży szpinak i popatrzeć jak znika – to najbardziej podobało się Hani – chyba się jeszcze nie przekonała do szpinaku i cieszyła się, że jest go coraz mniej.
- Wstawić lekko osoloną wodę na makaron i ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu.
- Gdy szpinak zmięknie zdjąć go z patelni i delikatnie posiekać, pokroić suszone pomidory i całość z powrotem wrzucić na patelnię,
- Podsmażyć i zalać wszystko śmietaną, zredukować i przyprawić do smaku
- Makaron odcedzić i nałożyć na talerze
- Gotowy sos nałożyć na makaron i wszystko posypać paskami szynki dojrzewającej.
Hania zmierzyła się ze szpinakiem choć pierwsza łyżka prosto z buzi wylądowała na stole, na szczęście z kolejną poszło już lepiej.