Placek pasterza
ZAKUPY na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
3 marchewki
1 mały seler
3 szalotki
1 kg łopatki wieprzowej
200 g pieczarek
natka pietruszki
sos worcestershire
4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
50 ml śmietany 18%
przyprawa do ziemniaków
krojone pomidory w puszce
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Łopatkę pociąć w dużą kostkę, przyprawić i zmielić maszynką razem z czosnkiem.
- Marchewkę i seler i szalotki pokroić w drobną kostkę,
- Mięso podsmażyć na patelni, odlać nadmiar tłuszczu. Po chwili dodać pokrojone warzywa i razem przesmażyć.
- Pieczarki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, po 5 minutach mięso oprószyć mąką i chwilę przesmażyć.
- Dodać pomidory, chwilę poddusić, dodać sos worcestershire i przyprawić solą i pieprzem do smaku
- Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i przyprawy.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Mięso z warzywami wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na górę rozłożyć puree.
- Zapiec 25 minut w piekarniku i gotowe.