Udka pieczone z tymiankiem i czosnkiem
ZAKUPY na 4 porcje:
1 kg udek z kurczaka
pęczek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
papryka w proszku
łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
pieczywo czosnkowe:
świeży tymianek
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
pół kostki masła
bagietka lub bułka
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć namiar skóry, tak przygotowanego kurczaka wrzucić do formy do pieczenia
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, góra dół, bez termo obiegu.
- Udka kurczaka natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć papryką, solą oraz pieprzem. Obłożyć czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki oraz gałązkami świeżego tymianku.
- Kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut
- Masło wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Posmarować pieczywo i włożyć do piekarnika 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka.