Gulasz z jelenia
ZAKUPY (4 osoby):
600 g mięsa z jelenia na gulasz
400 ml ciemnego piwa (wybrałem Połczyńskie czarne)
200 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku natka pietruszki
7 suszonych owoców jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
garść suszonych grzybów
2 ogórki kiszone
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju + do smażenia
Przygotowanie:
- Łopatkę z jelenia myjemy oczyszczamy z błon i tniemy w kostkę, mieszamy z łyżeczką octu i łyżką oleju
- Przyprawy miażdżymy i mieszamy w moździerzu, przyprawiamy mięso i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Kroimy cebulę i pieczarki w plasterki , odstawiamy na bok
- Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut smażymy na nim mięso po chwili dodajemy cebulę , gdy się zeszkli wrzucamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,
- Patelnię zalewamy piwem, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, całość przelewamy do garnka i dorzucamy suszone grzyby.
- Przykrywamy i gotujemy w szybkowarze przez 40 minut, po otwarciu szybkowaru dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i gotujemy jeszcze 10 minut, do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy z plackami ziemniaczanymi upieczonymi w piekarniku