Klopsiki z Maroka
ZAKUPY:
500 g mięsa mielonego - idealnie gdy będzie to jagnięcina lub wołowina, ja w lodówce miałem mielone z łopatki wieprzowej
1 cebula
2 łyżki pasty "RAS EL HANOUT" - można kupić mieszankę przypraw o tej samej nazwie lub użyć osobno jej składników:
Curry, kolendra, kumin, papryka, sól, pieprz, ziele angielskie, cynamon, czosnek w proszku, kardamon, imbir, chili
3/4 szklanki kaszy kuskus
świeża kolendra
świeże pomidory
Pomidory z puszki lub passata
czosnek
łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- Drobno posiekać cebulę i kolendrę
- Do zmielonego mięsa dodać posiekaną cebulę, kolendrę oraz dwie łyżki pasty "RAS EL HANOUT" lub mieszanki przypraw.
- Mięso wyrobić i uformować z niego małe kulki
- Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć klopsiki aż się zrumienią.
- Pomidory z puszki przetrzeć przez sito lub użyć passaty, podgrzać w garnku i wymieszać z 1 łyżką pasty "RAS EL HANOUT" lub mieszanką przypraw.
- Powstały sos dodać do klopsików, trzymać na małym ogniu przez 20 minut aż sos zgęstnieje
- Kaszę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać ze świeżą kolendrą i łyżką oliwy
- Podawać z salsą ze świeżych pomidorów (drobno pokrojonych, wymieszanych ze świeżo startym czosnkiem, świeżym pieprzem i oliwą).