Ryba w papierowych paczuszkach
ZAKUPY:
2 filety po ok. 400 g jeden z pstrąga łososiowego drugi z dorsza atlantyckiego (można użyć też łososia lub pstrąga)
Pęczek natki pietruszki
4 ząbki czosnku
1 cytryna
oliwa z oliwek
Sól i pieprz cytrynowy
Kawałek sera grana padano
2 łyżki łuskanego słonecznika
Papier do pieczenia
Gruba nitka lub sznurek
PRZYGOTOWANIE:
- Filety oddzielamy od skóry zaczynając od okona (najlepiej złapać końcówkę skóry i przeciągnąć ostrym nożem pod całym filetem)
- Ryby pokroić w duże kawałki, skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem cytrynowym z obu stron.
- W międzyczasie przygotowujemy pesto: natkę pietruszki, czosnek, grana padano, słonecznik i kilka łyżek oliwy miksujemy blenderem.
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem, połowę pokroić w cienkie półplasterki.
- Przygotowane arkusze papieru do pieczenia skropić na środku oliwą z oliwek, ułożyć kawałki ryby i przesmarować wcześniej przygtowanym pesto.
- Na wierzch ułożyć trzy plasterki z cytryny, zamknąć paczuszki jak na zdjęciach poniżej i związać sznurkiem.
- Tak przygotowane paczuszki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 15 minut.
- Upieczone ryby podajemy w papierowych paczuszkach z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniaczkami