Ciastka z porem i pieczarkami
Zakupy:
Ciasto francuskie
1 por
30 dkg pieczarek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
1 żółtko
Mozzarella
Przygotowanie:
- Pieczarki kroimy w plasterki, pora kroimy wzdłuż na pół i potem kroimy w plasterki, to samo robimy z szalotką
- Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę
- Na rozgrzanym maśle smażymy pieczarki, po chwili dodajemy por i szalotki i wszystko dokładnie mieszamy
- Po chwili dodajemy czosnek
- Z ciasta francuskiego wykrawamy krążki, w połowie z nich wycinynamy wewnątrz otwór (mniejszą szklanką lub kieliszkiem)
- Całe krążki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i kładziemy na nich wcześniej wycięte obręcze - Następnym razem wybiorę kwadraty lub prostokąty, będzie mniej strat ciasta
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (góra/dół bez termo obiegu)
- Foremki z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy farszem
- Pieczemy przez 10 minut, po tym czasie posypujemy ciastka startą mozzarellą i pieczemy kolejne 5 minut, aż ciastka się zrumienią.