Tort Hanki (2 latka)
Zakupy:
Biszkopt:
3łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka L
6 łyżek cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500 g mrożonych malin (lub świeżych jeśli są dostępne)
700 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 „fix” do śmietany
1 konfitura malinowa
Sok malinowy
400 g masy marcepanowej
¼ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Przybranie: cukrowe serduszka, czekoladki w misie
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Żółtka starannie oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać aż znikną wszystkie grudki
- Na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia i zacisnąć obręcz, przełożyć masę,
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do suchego patyczka).
- Po tym czasie biszkopt wyciągnąć z piekarnika i rzucić na podłogę.
Masa:
- Maliny podzielić na dwie części, jedną część zmiksować blenderem na gładką masę
- Śmietanę ubić na sztywno z fiksem i cukrem pudrem, następnie ubitą śmietanę wymieszać z musem malinowym
- Ostudzony biszkopt pokroić na 3 części, pierwszą warstwę przesmarować konfiturą malinową wymieszaną z sokiem malinowym, następnie nałożyć bitą śmietanę i powpychać w nią część odłożonych wcześniej całych malin, to samo robimy z kolejną warstwą i przykrywamy 3 częścią biszkoptu,
- Masę marcepanową wymieszać z barwnikiem spożywczym i wyrobić na jednolitą masę, rozwałkować na cieniutki placek na papierze do pieczenia i z jego pomocą przenieść go na tort,
- Na koniec udekorować i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.