Tort Myszka Mickey (Hania 3 latka)
Zakupy:
Na 2 biszkopty:
2 x 3 łyżki mąki tortowej
2 x 3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 x 3 jajka L
2 x 6 łyżek cukru
2 x Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem do przełożenia ciasta:
1000 ml śmietany 30%
4 szt. fix do śmietany
4 łyżki cukru pudru
2 konfitury jagodowe
1 opakowanie borówek amerykańskich
Na krem do wysmarowania boków i brzegów ciasta:
Białka z 3 jajek
pół szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
kostka masła w temperaturze pokojowej
Do wykonania Myszki Mickey:
1 kg masy czerwonej cukrowej
0,5 kg czarnej masy cukrowej
0,25 kg kremowej masy cukrowej
Przygotowanie:
- dzień wcześniej (bo nie wiadomo czy się uda) przygotować dwa biszkopty, czyli wszystko co poniżej robimy dwa razy
• Żółtka starannie oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
• Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać
• Na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia i zacisnąć obręcz, przełożyć masę,
• Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do suchego patyczka).
• Po tym czasie biszkopt wyciągnąć z piekarnika i rzucić na podłogę.
- tak przygotowane biszkopty kroimy na krążki - jak się uda to na 5 a jak nie to na 4.
- z jednego z biszkoptów wykrawamy dwa mniejsze koła na uszy - najlepiej znaleźć miskę o odpowiedniej wielkości.
- tak przygotowane biszkopty nasączamy konfiturą jagodową - jeśli jest zbyt gęsta to możemy rozcieńczyć ją odrobiną wody
- Śmietanę ubić na sztywno z fiksem i cukrem pudrem, następnie ubitą śmietanę dzielimy na 3 części dwie z nich mieszamy z konfiturą aż do uzyskania jednolitej masy
- na pierwszą nasączoną warstwę biszkoptów nakładamy konfiturę jagodową, bitą śmietanę i wrzucamy borówki
- przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów, smarujemy 1 częścią bitej śmietany z konfiturą, to samo robimy z kolejną warstwą i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptów.
- Żeby masa cukrowa dobrze trzymała się ciasta musimy przygotować jeszcze jeden krem, białka ubijamy z solą i cukrem.
- Dalej ubijając na mniejszych obrotach dodajemy po kawałku kostkę masła i dodajemy sok z cytryny,
- Tak przygotowanym kremem smarujemy dokładnie cały tort
- Czerwoną masę cukrową rozgrzewamy w dłoniach i rozwałkowujemy na cieniutki placek (najlepiej na folii spożywczej żeby się nie przykleił do blatu)
- delikatnie przenosimy masę na biszkopt i delikatnie dociskamy
- drukujemy (najlepiej na A3) obrazek Myszki Mickey - wycinamy cały obrys myszki razem z uszami
- rozwałkowujemy czarną masę, kładziemy na niej wycięty kształt, wykrawamy i przenosimy na tort
- następnie z szablonu wycinamy buzię otwór na usta i oczy,
- rozwałkowujemy kremową masę, kładziemy na niej wycięty kształt, wykrawamy i przenosimy na tort
- następnie wycinamy oczy z kremowej masy, robimy źrenice z czarnej, a po zmieszaniu kremowej i czerwonej wycinamy usta
Prawda, że proste :-)