Krucha tarta z borówkami
ZAKUPY:
Na ciasto:
125 g masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Na masę:
300 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
300 g mrożonej świeżej borówki amerykańskiej
PRZYGOTOWANIE:
- Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm - ja robię to na papierze do pieczenia, żeby łatwiej dało się je przenieść do formy
- Tak rozwałkowane ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy jeszcze raz do lodówki na 30 minut
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C (góra/dół) wkładamy ciasto przykryte folią aluminiową (spód i boki) i obciążamy np. suchą ciecierzycą lub ryżem
- Po tym czasie ściągamy obciążenie i odkrywamy ciasto, pieczemy jeszcze 10 minut, wyciągamy i czekamy aż ostygnie.
- W tym czasie przygotowujemy masę: śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i serek mascarpone
- Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzoną tartę i posypujemy rozmrożonymi i wysuszonymi borówkami,
- Tartę wstawiamy do lodówki na dwie godziny (a najlepiej na całą noc)