Kurczak słodko kwaśny z makaronem ryżowym
ZAKUPY (3 osoby):
500 g piersi z kurczaka
1 opakowanie makaronu ryżowego
200 g małych słodkich papryczek
1 czerwona cebula
200 g brokułu
3 ząbki czosnku
1 mały kawałek imbiru
1 papryczka chili
1 pęczek cebuli dymki
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
4 limonki
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i tniemy w kostkę, przyprawiamy solą i mieszamy z łyżką mąki.
- Kroimy cebulę w dużą kostkę, a brokuł i paprykę w dość grube plasterki, odstawiamy na bok
- Papryczkę chili, czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę
- W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, gdy będzie miękki odcedzamy go, przelewamy wodą i odstawiamy na bok.
- Na patelni rozgrzewamy olej i przez 1 minutę smażymy na nim cebulę, po tym czasie dodajemy mięso z kurczaka czosnek i imbir i smażymy przez kolejne 5 minut
- Po chwili dodajemy paprykę słodką i chili oraz brokuł, całość smażymy mieszając od czasu do czasu żeby nic się nie przypaliło
- Z limonek wyciskamy sok, mieszamy go z cukrem trzcinowym i wlewamy go na patelnię, smażymy aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy sos sojowy i wrzucamy makaron ryżowy
- Na koniec kroimy dymkę w drobne kawałki i wrzucamy do makaronu z sosem - dokładnie mieszamy i gotowe.