Hamburger wołowy
ZAKUPY na 3 porcje:
600 g mięsa wołowego (antrykot, karczek)
3 bułki do hamburgerów
sól, zielony pieprz
2 łyżki musztardy
sos worcestershire
1 łyżka wody
sos barbeque rege rege (lub zwykły sos barbeque zmieszany z ketchupem i ostrą papryką)
2 ogórki konserwowe
1 duży pomidor
3 plastry żółtego sera
2 pomidory
kilka liści sałaty
1 duża czerwona cebula
2 łyżeczki cukru
łyżka octu balsamicznego ciemnego
Przygotowanie:
• Mięso pociąć w dużą kostkę, zmielić maszynką z kilkoma ziarnami świeżego zielonego pieprzu.
• Do mięsa mielonego dodać łyżkę zimnej wody, musztardę, łyżkę sosu worcestershire, wszystko wymieszać i formować 200g burgery ,
• Pokroić w paski pomidora i ogórki konserwowe.
• Czerwone cebule pokroić w talarki i podsmażyć na patelni, po chwili posypać cukrem i poczekać aż cebula się zeszkli, podlać łyżką octu balsamicznego i poczekać aż sos się zredukuje.
• Rozgrzać piekarnik do 170 stopni z termo obiegiem
• Na rozgrzaną patelnię grillową położyć burgery i smażyć po 3 minuty na każdej ze stron.
• W tym czasie włożyć przekrojone bułki do piekarnika by były ciepłe i chrupiące.
• Bułki od wewnątrz posmarować sosem, na dolnej połówce położyć sałatę, później kolejno burgera wołowego, ser (roztopi się od gorącego mięsa), pomidory, ogórki konserwowe i czerwoną cebulę. Wszystko przykryć górą bułki i spiąć patyczkiem do szaszłyków.