Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Szaszłyki z łososia i pora

ZAKUPY:

600 g łososia
1 por
4 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
1 łyżka wiśniówki
1 łyżeczka pasty czosnkowej
sól, pieprz

Na placki z cukinii:
1 cukinia
1 marchewka
1 łyżeczka sosu sojowego
2-3 łyżki mąki
1 małe jajko

 

Przygotowanie:

  • Łososia oddzielić od skóry, usunąć ości, pociąć w dużą kostkę.
  • Pora pokroić na kawałki tej samej wielkości co łosoś,
  • Nadziać na przemian na drewniane patyczki do szaszłyków.
  • Do małego garnka wlać sos sojowy, sos rybny, wiśniówkę, pastę czosnkową i cukier trzcinowy,
  • Zagotować i poczekać aż sos się zredukuje, szaszłyki dokładnie posmarować powstałym sosem.
  • W międzyczasie zetrzeć na tarce cukinię i marchewkę, dodać sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Masę wymieszać z mąką i smażyć na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku na papierze do pieczenia.
  • Na rozgrzaną patelnię grillową położyć szaszłyki i smażyć do zrumienienia na każdej ze stron.
  • Placki osączyć na ręczniku papierowym, podawać z gorącymi szaszłykami.




 

comments
Facebook Social Comments