Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

ZAKUPY na 4 porcje:

Makaron – nazwy nie znam, kupiłem go w Chorwacji bo spodobał mi się jego kształt, myślę że kokardki też będą OK,
400 g świeżego szpinaku
10 suszonych pomidorów
3 szalotki
łyżka oliwy
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz do smaku

 

 

 

 Przygotowanie:

  • Szalotki pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie, na patelnię wrzucić świeży szpinak i popatrzeć jak znika – to najbardziej podobało się Hani – chyba się jeszcze nie przekonała do szpinaku i cieszyła się, że jest go coraz mniej.
  • Wstawić lekko osoloną wodę na makaron i ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu.
  • Gdy szpinak zmięknie zdjąć go z patelni i delikatnie posiekać, pokroić suszone pomidory i całość z powrotem wrzucić na patelnię,
  • Podsmażyć i zalać wszystko śmietaną, zredukować i przyprawić do smaku
  • Makaron odcedzić i nałożyć na talerze
  • Gotowy sos nałożyć na makaron i wszystko posypać paskami szynki dojrzewającej.

Hania zmierzyła się ze szpinakiem choć pierwsza łyżka prosto z buzi wylądowała na stole, na szczęście z kolejną poszło już lepiej.





 

comments
Facebook Social Comments