Purée z zielonego groszku
ZAKUPY na 4 porcje:
1 opakowanie mrożonego groszku
0,5 kg ziemniaków
2 szalotki
1 łyżka oliwy
garść świeżych listków mięty
łyżka masła
łyżka śmietany
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować,
- Szalotki pokroić w drobną kostkę,
- Do garnka wlać łyżkę oliwy, rozgrzać i wrzuć posiekaną szalotkę.
- Gdy cebula się zeszkli dodać opakowanie groszku i wymieszać
- Całość zalać wrzątkiem i gotować aż groszek zmięknie.
- Groszek odcedzić, dodać dwa ziemniaki i listki mięty,
- Przy pomocy blendera zmiksować wszystko na gładką masę,
- Dodać masło, śmietanę i przyprawić do smaku
- Podawać jako dodatek do mięs lub łososia.