Ziemniaczane kotlety z wołowiną
ZAKUPY na 4-5 porcji:
300 g mięsa wołowego (antrykot, karczek)
1 kg ziemniaków
sól, pieprz
mielona papryka słodka lub ostra w zależności od tego czy będzie to wersja dla dzieci
¾ szklanki mąki
1 cebula
1 jajko
Przygotowanie:
- Mięso pociąć w dużą kostkę, zmielić maszynką z drobnymi oczkami
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem,
- Na patelnię dodać mięso przesmażyć i przyprawić do smaku, zdjąć z ognia.
- Rozgrzać piekarnik do 170 stopni z termo obiegiem
- Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
- Ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką na jednolitą masę
- Ręce oprószyć mąką i formować placki z ciasta ziemniaczanego, na środek włożyć dwie łyżki farszu, zlepić brzegi i uformować placek, wielkość zależna od upodobań.
- Na rozgrzaną patelnię kłaść obtoczone w bułce tartej kotleciki, zrumienić z obu stron.