Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Ziemniaczane kotlety z wołowiną

ZAKUPY na 4-5 porcji:

300 g mięsa wołowego (antrykot, karczek)
1 kg ziemniaków
sól, pieprz
mielona papryka słodka lub ostra w zależności od tego czy będzie to wersja dla dzieci
¾ szklanki mąki
1 cebula
1 jajko

 

 

 

Przygotowanie:

  • Mięso pociąć w dużą kostkę, zmielić maszynką z drobnymi oczkami
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem,
  • Na patelnię dodać mięso przesmażyć i przyprawić do smaku, zdjąć z ognia.
  • Rozgrzać piekarnik do 170 stopni z termo obiegiem
  • Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
  • Ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką na jednolitą masę
  • Ręce oprószyć mąką i formować placki z ciasta ziemniaczanego, na środek włożyć dwie łyżki farszu, zlepić brzegi i uformować placek, wielkość zależna od upodobań.
  • Na rozgrzaną patelnię kłaść obtoczone w bułce tartej kotleciki, zrumienić z obu stron.






comments
Facebook Social Comments