Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Placek pasterza

ZAKUPY na 4 porcje:

1 kg ziemniaków
3 marchewki
1 mały seler
3 szalotki
1 kg łopatki wieprzowej
200 g pieczarek
natka pietruszki
sos worcestershire
4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
50 ml śmietany 18%
przyprawa do ziemniaków
krojone pomidory w puszce
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Łopatkę pociąć w dużą kostkę, przyprawić i zmielić maszynką razem z czosnkiem.
  • Marchewkę i seler i szalotki pokroić w drobną kostkę,
  • Mięso podsmażyć na patelni, odlać nadmiar tłuszczu. Po chwili dodać pokrojone warzywa i razem przesmażyć.
  • Pieczarki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, po 5 minutach mięso oprószyć mąką i chwilę przesmażyć.
  • Dodać pomidory, chwilę poddusić, dodać sos worcestershire i przyprawić solą i pieprzem do smaku
  • Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i przyprawy.
  • W międzyczasie nagrzać piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Mięso z warzywami wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na górę rozłożyć puree.
  • Zapiec 25 minut w piekarniku i gotowe.







comments
Facebook Social Comments