Tata w kuchni

  • Skip to content
  • Jump to main navigation and login

Nav view search

Navigation

  • Strona główna
  • Rodzaje
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Przystawki / Przekąski
    • Sałatki
    • Desery
    • Dla dzieci
  • Blog
  • Kontakt
  • Hania i Ala

Search

Tarta z cukinią i papryką

Zakupy:
250 g mąki
3/4 zimnego masła
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
1 mała cukinia
Kolorowa papryka
Pół puszki kukurydzy
1 mały por
1 czerwona cebula
3 pomidory rzymskie
3 jajka
150 ml śmietany 30%
Pęczek bazylii
1 mozzarella
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Kruche ciasto:

  • Przesianą przez sito mąkę, pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki zagniatamy na kruche ciasto
  • Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut lub więcej
  • Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia (łatwiej się przekłada do formy)
  • Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, spód nakłóć widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut
  • Po tym czasie położyć na ciasto folię aluminiową i obciążyć ją ryżem/fasolą/ciecierzycą (czymkolwiek żeby ciasto nie wyrosło) wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 190°C na 12 minut.

Nadzienie:

  • Cukinię kroimy w pół talarki, pora, cebulę i paprykę w plasterki,
  • Pokrojone składniki mieszamy z kukurydzą i rozkładamy na podpieczonym cieście
  • Śmietanę, jajka i ser miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku, wylewamy powoli na warzywa.
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 35 minut.

 

comments
Facebook Social Comments