Tarta z cukinią i papryką
Zakupy:
250 g mąki
3/4 zimnego masła
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
1 mała cukinia
Kolorowa papryka
Pół puszki kukurydzy
1 mały por
1 czerwona cebula
3 pomidory rzymskie
3 jajka
150 ml śmietany 30%
Pęczek bazylii
1 mozzarella
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kruche ciasto:
- Przesianą przez sito mąkę, pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki zagniatamy na kruche ciasto
- Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut lub więcej
- Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia (łatwiej się przekłada do formy)
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, spód nakłóć widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut
- Po tym czasie położyć na ciasto folię aluminiową i obciążyć ją ryżem/fasolą/ciecierzycą (czymkolwiek żeby ciasto nie wyrosło) wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 190°C na 12 minut.
Nadzienie:
- Cukinię kroimy w pół talarki, pora, cebulę i paprykę w plasterki,
- Pokrojone składniki mieszamy z kukurydzą i rozkładamy na podpieczonym cieście
- Śmietanę, jajka i ser miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku, wylewamy powoli na warzywa.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 35 minut.